Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ο κ. Μακρόπουλος για τον αγώνα Kamsky - Topalov





Ενόψει του αγώνα μεταξύ των Gata Kamsky και Veselin Topalov, ο GM Ventzislav Inkiov πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιο Μακρόπουλο. Η κεφαλίδα της συγκεκριμένης συνέντευξης ήταν «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος!».



Ερώτηση: Κύριε Μακρόπουλε, ο αγώνας Topalov Kamsky παρά το πολλά προβλήματα είναι πλέον γεγονός. Μπορείτε να μας πείτε σύντομα πως επετεύχθη αυτό;

Η αλήθεια είναι, ότι στην αρχή υπήρχαν πολλά προβλήματα με τον κύριο Kamsky. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι η FIDE δεν μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία απευθείας μαζί του, αλλά μόνο μέσω του εκπροσώπου του. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως ο ίδιος είναι ένας εξαίρετος κύριος και αν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον ίδιο θα φτάναμε σε συμφωνία πολύ γρηγορότερα.

Ωστόσο ήρθαμε σε συνεννόηση όταν απέλυσε, τους εκπροσώπους του και προσέλαβε τον GM Emil Sutovsky από το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της Σκακιστικής Ολυμπιάδας στην Δρέσδη, έγιναν έντονες διαπραγματεύσεις. Ο κύριος Sutovsky είναι ένας πολύ έξυπνος νέος και είχε σίγουρα μια θετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Προσπαθούσε απλά να κλείσει μια συμφωνία, ευνοϊκή για τον κύριο Kamsky. Έτσι οι διαπραγματεύσεις της Δρέσδης ήταν εποικοδομητικές και έγινε η συμφωνία να γίνει ο αγώνας στη Σόφια τον Φεβρουάριο του 2009.

Ερώτηση: Βρισκόσασταν στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Όπως γνωρίζουμε, το 2007 στο Ταλίν υπεγράφη μια ‘τελική’ συνθήκη. Αργότερα όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν σαν να μην ίσχυε μια τέτοια συνθήκη. Πόσο μπορεί να βασιστεί η FIDE σε μια ανάλογη περίπτωση;

Στο Ταλίν, η FIDE ενέκρινε την πρόταση της Βουλγαρικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, δηλαδή ο αγώνας μεταξύ των Topalov και τον νικητή του Παγκόσμιου Κυπέλλου να γίνει στη Σόφια το 2008. Εκείνη τι στιγμή, ο αντίπαλος του Topalov μας ήταν ακόμα άγνωστος, καθώς η απόφαση ελήφθη τον Ιούνιο του 2007 και το Κύπελλο είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Αφού κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Gata Kamsky υποστηριζόμενος από την Αμερικανική Σκακιστική Ομοσπονδία θέλησε να πιέσει την FIDE, ώστε να αρχίσει μια νέα διεργασία, για την πόλη που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον αγώνα. Η FIDE έδωσε στον κ. Kamsky και στην Ομοσπονδία του μερικούς μήνες, για να βρουν μια άλλη υποψηφιότητα. Δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν πόλη. Τότε, ένας Ουκρανός επιχειρηματίας ονόματι Chernenko, προσφέρθηκε να διοργανώσει τον αγώνα στο Lvov της Ουκρανίας και υποσχέθηκε να προσφέρει σαν έπαθλο 900 000 $. Χάσαμε πολύ καιρό εξ’ αιτίας αυτής της προσφοράς, καθώς ο Chernenko υποσχόταν επί μήνες πως θα καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό, αλλά τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στο λογαριασμό της FIDE. Τελικώς όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Kamsky, αντιλήφθηκαν το που όδευαν τα πράγματα και άλλαξαν στάση. Έτσι καταλήξαμε σε συμφωνία.

Είναι γεγονός, πως είναι άσχημο όταν η FIDE κάνει αλλαγές σε ήδη εγκεκριμένες αποφάσεις. Κατηγορηθήκαμε ότι ευνοούμε τον Topalov, πρώτα επειδή τον αφήσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έπειτα, επειδή πήραμε την απόφαση να φιλοξενηθεί ο αγώνας στην πρωτεύουσα της πατρίδας του. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που αναγκάστηκε η FIDE να αναβάλει όσο το δυνατό περισσότερο την λήψη της τελικής απόφασης, με μοναδικό σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν θεωρώ ότι ο Topalov είναι ευνοημένος. Αν κοιτάξουμε τη σκακιστική ιστορία, σε κάθε πρωταθλητή του δόθηκε η ευκαιρία μιας ρεβάνς όταν έχασε τον τίτλο. Ο Topalov δεν είχε ποτέ μια τέτοια ρεβάνς και θεωρώ δίκαιο να του επιτραπεί να συμμετάσχει στον «κύκλο». Κοιτώντας πίσω, θα δούμε ότι η πλειοψηφία τέτοιων αγώνων υψηλού επιπέδου, διοργανώνονταν στη πατρίδα ενός από τους συμμετέχοντες. Και αυτό είναι φυσικό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένας τρίτος, ουδέτερος διοργανωτής, που θα είναι πρόθυμος να προσφέρει τέτοιους οικονομικούς πόρους.

Αυτό μου θυμίζει, ότι πρέπει να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Βουλγαρική Σκακιστική Ομοσπονδία, στην πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Νεότητας και Αθλητισμού κα. Vesela Lecheva για τη στήριξη. Χωρίς τη θετική τους στάση και τη σκληρή δουλειά τους, ο αγώνας αυτός δεν θα γινόταν ποτέ.

Ερώτηση: Τι περιμένετε από τον αγώνα της Σόφια;

Πιστεύω ότι ο αγώνας θα συνεισφέρει στη δημοτικότητα του σκακιού, όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελπίζω οι δύο άξιοι αντίπαλοι να επιδείξουν ελκυστικό και ενδιαφέρον παιχνίδι, που θα συγκεντρώσει την προσοχή των ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Αυτό θα βοηθήσει την FIDE στο να οργανώσει τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, μεταξύ του νικητή του αγώνα και του κατόχου του τίτλου Anand.

Ερώτηση: Μόλις κάνατε μια επιθεώρηση του χώρου του αγώνα, καθώς και τον επίσημων ξενοδοχείων. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, έλεγξα τον χώρο και τα ξενοδοχεία. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος! Ένα από τα ομορφότερα κτήρια της Σόφια και ένα πολύ ικανό προσωπικό, προϊδεάζουν για μια εξαιρετική εμπειρία. Η οργανωτική επιτροπή, διευθύνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μερικούς από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, γεγονός που με κάνει να περιμένω ότι η οργάνωση θα συνεχιστεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Είμαι εδώ για να φροντίσω, ώστε και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια μεταχείριση. Σήμερα, στο τέλος της επίσκεψης μου, μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα, ότι η FIDE εγγυάται 100% δίκαιο παιχνίδι. Ο κ. Kamsky δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανησυχεί και θα πρέπει ανταυτού να συγκεντρωθεί στα προβλήματα της σκακιέρας.


Σας ευχαριστώ κύριε Μακρόπουλε...


*Στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα Topalov Kamsky θα βρείτε τη συγκεκριμένη συνέντευξη στα αγγλικά.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η συνέντευξη. Να διορθώσω μόνο τον κ. Μακρόπουλο: το World Cup άρχισε το Νοέμβρη του '07 αλλά ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη - οπότε ο Κάμσκι νίκησε στον τελικό (τον Σίροφ) στα μέσα Δεκέμβρη '07 κι'έτσι απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει τον παγκόσμιο τίτλο.
Συγχαρητήρια για το αξιόλογο ιστολόγιο.

Χρήστος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο έχω τη δυνατότητα θα είμαι συνεπής στην ενημέρωσή του. Κυρίως για σημαντικές διοργανώσεις, όπως είναι η συγκεκριμένη.

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.