Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ




Ο Αμερικανοϊσλανδός Μπόμπυ Φίσερ (Μάρτιος 9, 1943 – Ιανουάριος 17, 2008) ήταν ο ενδέκατος κατά σειρά παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο το αν υπήρξε το μεγαλύτερο ταλέντο στο σκάκι, πάντως είναι σίγουρα αυτός που έχει τα πρωτεία σε εκκεντρικότητα.


Όταν ήταν ακόμα έφηβος, ο Φίσερ έγινε γνωστός σαν το παιδί θαύμα. Το 1972 έγινε ο πρώτος και μέχρι τώρα ο μοναδικός Αμερικανός σκακιστής που πήρε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, κερδίζοντας τον προκάτοχο του τίτλου Μπόρις Σπάσκι. Τόσο εξαιτίας της υφής του αθλήματος, όσο και εξαιτίας της υπηκοότητας των δύο σκακιστών (Αμερικάνος και Ρώσος αντίστοιχα) το παιχνίδι είχε πάρει διαστάσεις ψυχρού πολέμου. Είναι ο μοναδικός παγκόσμιος πρωταθλητής που έχασε τον τίτλο του, επειδή αρνήθηκε να τον υπερασπιστεί. Ο τίτλος πέρασε στις 3 Απριλίου 1975 στον Σοβιετικό Ανατόλι Κάρποβ, επειδή η διεθνής σκακιστική ομοσπονδία απέρριψε τις καινοτομίες που ζητούσε για τη διοργάνωση.





Δεν χρειάζεται να τονιστεί η διαφορά δυναμικότητάς του από τους υπόλοιπους αμερικανούς σκακιστές της εποχής του. Αρκεί να αναφερθεί ότι κέρδισε κάθε πρωτάθλημα Αμερικής από το 1957 ως το 1967 με εξαίρεση το 61-62 στο οποίο απλά δεν συμμετείχε και το 64-65 το οποίο δεν έγινε ποτέ.



Πολλά έχουν γραφτεί για τη ζωή του και τον θάνατό του. Για τη μανία καταδίωξης που είχε και για το κατά πόσο αυτή είχε βάσεις στη πραγματικότητα. Αναφορές υπάρχουν και για την Αντιαμερικανικές και Αντισημιτικές δηλώσεις του στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, αυτά είναι ένα μικρό κομμάτι από το σκακιστικό μεγαλείο που ονομάζεται Φίσερ.


Αν και αρκετά σύγχρονος, ο Μπόμπυ Φίσερ έδωσε το όνομά του στη βαριάντα αλλαγής της Ισπανικής (1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Bxc6 dxc6 5.0-0) αφού είναι αυτός που αναβίωσε το συγκεκριμένο άνοιγμα το 1966 στην Ολυμπιάδα στη Havana. Θεωρείται ειδικός στην ινδική του Βασιλιά και στη σικελική του Najdorf και είναι αυτός που στη δεύτερη άμυνα καθιέρωσε την βαριάντα του επονομαζόμενου δηλητηριασμένου πιονιού (1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bg5 e6 7. f4 Qb6).

Ακόμα είναι γνωστός για την πατέντα του στα ψηφιακά σκακιστικά χρονόμετρα το 1988 (η γνωστή σε όλους μας προσαύξηση) η οποία χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως.

Ο Φίσερ είχε πολλές ρηξικέλευθες ιδέες πάνω στο σκάκι, με αποκορύφωμα το γνωστό Fischer Random Chess (σκάκι με τυχαία αρχική τοποθέτηση των κομματιών) που σαν στόχο είχε να ξεχωρίζουν οι σκακιστές για τη κατανόηση του παιχνιδιού και όχι για την ικανότητά τους να απομνημονεύουν ανοίγματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.