Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Game 5 - Δηλώσεις

Ο Kamsky δεν άντεξε στην πίεση!





Το πέμπτο παιχνίδι αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Όλοι ήταν περίεργοι να δουν πως θα αντιδρούσε ο Topalov μετά τη πρώτη του ήττα από τον Kamsky. Ο Veselin εμφανίστηκε στο παιχνίδι πολύ συγκεντρωμένος και έδειχνε αποφασισμένος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την κίνησή του 1.e4. Οι ειδικοί ξαφνιάστηκαν από την απάντηση του Kamsky 1…e6. Θεωρείται απίθανο ο Topalov και η ομάδα του να περίμεναν Γαλλική. Μετά από σκέψη, ο Veselin επέλεξε μια ήσυχη βαριάντα, η οποία όμως είχε πολλές στρατηγικές παγίδες. Τα λευκά ελίσσονταν με επιμονή, ψάχνοντας έναν τρόπο να διαλύσουν την άμυνα των μαύρων. Αρχικά, ο Topalov επιτέθηκε στο απομονωμένο κεντρικό πιόνι στο ‘d5’, συνδυάζοντας την επίθεση με δραστηριότητα στην πλευρά του Βασιλιά. Για πολλή ώρα, ο Kamsky αμυνόταν από όλες τις πλευρές, αλλά η σκληρή προσπάθεια είχε και το κόστος της. Λίγο πριν την αύξηση του χρόνου, έκανε ένα λάθος που του στοίχισε ένα πιόνι. Η θέση του Topalov κέρδιζε, και ο ίδιος μετέτρεψε το πλεονέκτημα σε ξεκάθαρη νίκη, στη κίνηση 55.

Μετά τη νίκη του, ο Topalov δήλωσε στη συνέντευξη τύπου: «Είχα ένα μικρό πλεονέκτημα μετά το άνοιγμα και κατάφερα να το αυξήσω όταν αλλάχθηκαν οι μαυροτετράγωνοι αξιωματικοί. Συνέχισα να πιέζω και ο Gata έκανε το λάθος.»

Ο Kamsky ήταν λακωνικός: «Όσα είπε ο Veselin είναι σωστά και συμφωνώ μαζί του απόλυτα.»

Στην ερώτηση του Ρώσου σκακιστικού ρεπόρτερ της Sport-Express Yury Vasiliev, για το αν έχει κάνει ανάλογα λάθη στη καριέρα του, ο Gata Kamsky απάντησε: «Στο 2ο παιχνίδι στη Σόφια, που το έχασα, πάλι έκανα ένα σημαντικό λάθος. Δεν είδα το τακτικό στο f4. Σήμερα ξέχασα τελείως το 37.Rxd4.»

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στη σελίδα της fide.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.