Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Εφίμ Πέτροβιτς Γκέλλερ


Ο Ρώσος Εφίμ Γκέλλερ (Μάρτιος 8, 1925 – Νοέμβριος 17, 1998) ήταν ένας από τους ισχυρότερους γκραν-μαιτρ της εποχής του. Κέρδισε δύο φορές το Πανσοβιετικό πρωτάθλημα, μία το 1955 και μία το 1979. Ο Γκέλερ ήταν διεκδικητής για τον τίτλο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος συνολικά έξι φορές (1953, 1956, 1962, 1965, 1968 και 1971) και κέρδισε συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα Ουκρανίας (1950, 1957, 1958 και 1959). Σημαντικό στοιχείο του βιογραφικού του, είναι το γεγονός ότι ήταν προπονητής των παγκόσμιων πρωταθλητών Boris Spassky και Anatoly Karpov.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Odessa. Παράλληλα ήταν και εξαιρετικός παίκτης του μπάσκετ και έκανε διδακτορικό στη φυσική αγωγή πριν σαν εξειδικευτεί στο σκάκι. Άργησε να εξελιχθεί σε πρώτης κλάσης παίκτη λόγω του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, που χτύπησε ιδιαίτερα σκληρά την Σοβιετική Ένωση.

Άρχισε να αφήνει το στίγμα του στο παγκόσμιο σκακιστικό στερέωμα στα τέλη της δεκαετίας του 40. Κέρδισε στην προκριματική φάση του πρωταθλήματος στο Τμπιλίσι το 1949 με 11,5/16 και προκρίθηκε το επόμενο έτος στη τελική φάση. Μολονότι ακόμα ήταν άγνωστος ισοβάθμησε στη τρίτη θέση με 12,5/19 πίσω από τους David Bronstein και Vasily Smyslov. Τα αποτελέσματά του αυτά, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στη σκακιστική κοινότητα, αφού κατάφερε να κερδίσει πολλά καταξιωμένα ονόματα. Παρά την εκπληκτική του εμφάνιση, αναγκάστηκε να συμμετάσχει και την επόμενη χρονιά στους προκριματικούς, από τους οποίους ξαναπροκρίθηκε εύκολα τερματίζοντας στη τρίτη θέση.

Ο Γκέλερ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, επί είκοσι περίπου χρόνια. Κέρδισε τον τίτλο του διεθνή μαιτρ το 1951 και τον τίτλο του γκραν-μαιτρ τον επόμενο μόλις χρόνο. Έφτασε λίγα σκαλιά πριν από τη κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου αρκετές φορές. Ήταν διεκδικητής του τίτλου στη Ζυρίχη το 1953 και στο Άμστερνταμ το 1956. Το καλύτερό του αποτέλεσμα ήταν το 1962 στο ιντερζόναλ της Στοκχόλμης, όπου τερμάτισε δεύτερος μετά τον Μπόμπυ Φίσερ. Το παράδοξο είναι ότι εκτός από το συγκεκριμένο αγώνα, ο Γκέλερ είχε συνολικά θετικό αποτέλεσμα με τον Αμερικανό παγκόσμιο πρωταθλητή. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας chessgames το σκορ τον δύο σκακιστών διαμορφώνεται 5-3 υπέρ του Εφίμ με μόνο δύο ισοπαλίες!

Ο Γκέλερ παραμένει γνωστός για το φοβερό τακτικό του παιχνίδι και το αυθεντικό επιθετικό του στυλ, που χαρακτηρίζει ακόμα και τις πρώτες του παρτίδες.

3 σχόλια:

padthebad είπε...

Βραβο παιδια και σε ανωτερα

Ψυχογιός Αντώνιος είπε...

Συγχαρητήρια Χρήστο. Πολύ καλή δουλειά με το blog. Εύχομαι καλή συνέχεια και να γίνουμε το Νο 1 blog.
Υ.Γ. Βράβο …στανελά Παντελή για το σχόλιο. Να είσαι καλά. Χαιρετισμούς από τα παιδιά.

Βόινας Μάριος είπε...

Χαιρετίσματα σε Θεοδώρου Παντελή και Μαραντίδη Παναγιώτη. Γεια σου Χρήστο. Συγχαρητήρια για τις πρωτότυπες ιδέες σου. Έχω να κάνω ένα σχόλιο για το σημερινό σου άρθρο για τον Εφίμ, που ήταν ένας φανταστικός παίκτης. Θα ήθελα να συνεχίσεις με αυτό το ρυθμό για την ιστορία του σκακιού.

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.