Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Chessfed.gr


Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, είναι η μηχανή αναζήτησης που βρίσκεται στα αριστερά του main της. Με αυτή μπορεί κανείς να βρει τα ΕΛΟ και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα κάθε Έλληνα σκακιστή-σκακίστριας. Αργότερα ο επισκέπτης της ιστοσελίδας, συνειδητοποιεί πως η μηχανή αυτή, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και στην ουσία είναι η μοναδική παροχή της ιστοσελίδας αυτής. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιθυμεί να δει τη σύνθεση μιας ομάδας της Α’ εθνικής, πρέπει να γνωρίζει τον κωδικό της, ή κάποιον από τους αθλητές της.

Αυτός ο τρόπος αναζήτησης, είναι αρκετά αφιλόξενος, αφού δεν ενδείκνυται για κάποιον που δεν γνωρίζει λεπτομέρειες του σκακιστικού πρωταθλήματος. Ακόμα, οι ανακοινώσεις σχετικά με τις μεταγραφές που κατά καιρούς γίνονται, περνάνε στα ψιλά γράμματα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν γι’ αυτές, ούτε και σκακιστές οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται.

Με την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης, θεμάτων όπως τα παραπάνω, το ελληνικό πρωτάθλημα σκακιού, δεν παρουσιάζει το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτά των υπόλοιπων αθλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκπληκτική μεταγραφική επιτυχία της ΑΕΚ, η οποία, αν και μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Γ’ εθνική (και από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στη Β’) κατάφερε τον Γάλλο Bacrót Etienne να υπογράψει για ένα χρόνο και κανείς δεν έμαθε το παραμικρό.

(Δείτε τη σχετική δημοσίευση στο επίσημο blog της ΑΕΚ)


Η καινούργια προσπάθεια της FIDE, που πρόσθεσε στην ιστοσελίδα της τη δυνατότητα ενημέρωσης του επισκέπτη, για κάθε σκακιστικό σύλλογο από κάθε χώρα, έρχεται να παραδειγματίσει την δική μας ομοσπονδία. Στις σελίδες της FIDE, αν και ακόμα βρίσκονται υπό κατασκευή, μπορεί κανείς να βρει αναλυτικές λεπτομέρειες για όσους συλλόγους σπεύσουν να την ενημερώσουν. Προς το παρών οι ελληνικοί σύλλογοι είναι μόνο 6, με αυτόν της ΑΕΚ να είναι ο μοναδικός που έχει δώσει και το σχετικό λογότυπο.

3 σχόλια:

Δημητριάδης Αλέξανδρος είπε...

Χρήστο έχεις δίκιο σε αυτό που λες, από χρηστικής άποψης το site της Ε.Σ.Ο. δεν είναι και ότι καλύτερο υπάρχει. Ένα ακόμα στοιχείο που μου φαίνεται ενοχλητικό (σχετικά με τα ELO μόνο) είναι το ότι δεν υπάρχει αρχείο με τις βαθμολογίες περασμένων περιόδων.
Αλλά, για να μην είμαστε άδικοι, και η FIDE καλά που το θυμήθηκε να φτιάξει ένα site της προκοπής! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Οκτωβρίου νομίζω που, αφού είχα διαβάσει στην Chessbase ότι βγήκαν τα νέα Διεθνή ELO, πήγα στη σελίδα της FIDE και χτυπούσε συνεχώς σφάλματα η βάση δεδομένων... Δεν ξέρω τι μπορεί να έφταιγε, πάντως ήταν σίγουρα απαράδεκτο το παλιό site.

Χρήστος είπε...

Άλεξ, σαν σκακιστές δεν έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής. Παίρνουμε αυτό που μας δίνουν. Αυτή τη φορά η FIDE αποφάσισε να αλλάξει την ιστοσελίδα της και στη νέα να παραχωρήσει ένα μικρό μέρος για όποιον σκακιστικό σύλλογο ενδιαφερθεί να δηλωθεί. Εγώ προσωπικά δεν έχασα την ευκαιρία. Από χθες έστειλα mail με τα στοιχεία του συλλόγου μας και το λογότυπό του. Συμβουλή μου;! … κάντε όλοι το ίδιο!

Andreas Andreou είπε...

Εδώ και τουλαχιστον 2-3 χρόνια, στην αναζήτηση συλλόγου μπορείτε να βάλετε το όνομα (ή τα πρώτα γράμματά του) που σας ενδιαφέρει...

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.