Ο τελικός του 1984 μεταξύ των Κασπάροβ και Κάρποβ αποτελεί να από τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία της FIDE.
Όπως τα πάντα στη ζωή, έτσι και οι κανονισμοί της FIDE, υπάκουαν και υπακούν στην αμερικάνικη ρήση: “If it ain’t broken don’t fix it!” (Αν κάτι δεν έχει χαλάσει, δεν υπάρχει λόγος να το φτιάξεις)
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο κανονισμός προέβλεπε ότι ο πρώτος που θα έφτανε στις έξι νίκες θα ανακηρυσσόταν παγκόσμιος πρωταθλητής. Φυσικά, μέχρι τον συγκεκριμένο τελικό, δεν υπήρξε ποτέ άλλο ζευγάρι τέτοιας σκακιστικής δυναμικής. Αυτός ήταν και ο λόγος που πέντε μήνες και σαράντα οκτώ παρτίδες αργότερα ο πρόεδρος της FIDE Φλορένσιο Καμπομάνες πήρε την απόφαση να ακυρώσει τον αγώνα, ανανεώνοντας το «ραντεβού» των δύο σκακιστών για το καλοκαίρι του 1985.
Στο βιβλίο του «Πως η ζωή μιμείται το σκάκι» (δεν χρησιμοποιώ τον κακοδοσμένο τίτλο, της κατά τα άλλα εξαιρετικής μετάφρασης του Γιώργου Μπαμπασάκη), ο Κασπάροβ δίνει τη δική του οπτική για εκείνο τον τελικό.
Θα περίμενε κανείς ότι η προσέγγιση ενός τέτοιου θέματος, θα γινόταν από τη σκοπιά του αδικημένου διεκδικητή. Ωστόσο, με εξαίρεση μια νύξη στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου, που φέρει τον τίτλο «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ», ο Κασπάροβ εστιάζει στην ψυχολογία του, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει το σημείο εκείνο, στο οποίο ο παγκόσμιος πρωταθλητής αναφέρει: «Η ομάδα μου και εγώ, δαπανούσαμε τόσο πολύ χρόνο μελετώντας πως έπαιζε ο Κάρποβ και υπολογίζοντας ποιες στρατηγικές θα εφάρμοζε, που ένιωσα το αλλόκοτο συναίσθημα, πως γινόμουν ο Κάρποβ».
*Απλά για την ιστορία, να αναφέρω την ταπεινή μου άποψη. Προσωπικά, πιστεύω πως όποιοι και αν ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν τον πρόεδρο της FIDE να ακυρώσει τον αγώνα, ο περισσότερο αδικημένος ήταν ο Κάρποβ. Με το σκορ να έχει διαμορφωθεί στο 5-3 υπέρ του, ο Κάρποβ ήθελε μονάχα μία νίκη για να κερδίσει τον τελικό.
Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος της πλευράς Κασπάροβ, σύμφωνα με τον οποίο το σκορ ήταν 5-0 πολύ πριν γίνει 5-3 και ο Κασπάροβ είχε πολύ πιο καλή ψυχολογία από τον Κάρποβ, ο οποίος έδειχνε να έχει και κάποια προβλήματα υγείας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι ο Κάρποβ, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, είχε περισσότερες πιθανότητες να «αρπάξει» έστω μια νίκη από τον νεαρό διεκδικητή του τίτλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου