Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Top10 Ελληνικών Σκακιστικών Site



Στο διαδίκτυο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σκάκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Αυτό συμβαίνει κυρίως για τρεις λόγους. Γιατί τα υπόλοιπα μέσα δεν ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούν με αυτό και φυσικά γιατί οι περισσότεροι σκακιστές είναι μοιραία και χρήστες υπολογιστών, αφού πλέον οι αναλύσεις των σκακιστικών παρτίδων γίνονται πολύ εύκολα σε έναν υπολογιστή. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η δυνατότητα των σκακιστών να παίζουν παρτίδες μεταξύ τους, μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς το πώς ορισμένα σκακιστικά site ξεπερνούν σε επισκέψεις και τα ποιο δημοφιλή ποδοσφαιρικά.

Παρακάτω δίνονται οι δέκα δημοφιλέστεροι διαδικτυακοί τόποι, όπως τους βαθμολόγησαν για το ιστολόγιο αυτό, 18 άνθρωποι μεταξύ των οποίων, τελειόφοιτοι και φοιτητές πληροφορικής, έμπειροι χρήστες του διαδικτύου, αλλά και απλοί σκακιστές.

( Ο χαμηλότερος βαθμός είναι 1 και ο υψηλότερος 5)

.

1. Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία – Νο. 328,702

Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας είναι το δημοφιλέστερο site σκακιστικού περιεχομένου στα ελληνικά. Ωστόσο, παρόλο που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από τους Έλληνες σκακιστές, καθώς είναι η μοναδική πηγή πληροφόρησης για τα νέα ΕΛΟ και τις αποφάσεις της ομοσπονδίας, οι αδυναμίες της ιστοσελίδας είναι πολλές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ελπίζουν ότι μετά τη FIDE, η ΕΣΟ θα μπει και αυτή στη διαδικασία ανανέωσης της ιστοσελίδας της.

*Προτάσεις: Ταχύτερη ενημέρωση ΕΛΟ, δυνατότητα download από παρτίδες η τουρνουά, διάθεση συγκεκριμένου χώρου για κάθε σύλλογο (πρότυπο FIDE), περισσότερη ενημέρωση από τα εθνικά και διεθνή σκακιστικά δρώμενα.

Βαθμός Σχεδίασης: 4,1

Βαθμός Ενημέρωσης: 3,2

Βαθμός Χρηστικότητας: 3,4

.

2. Skakistiko.blogspot.comNo. 430,199

Η εκπληκτική δουλειά του διαχειριστή του ιστολογίου, που επιμένει να διατηρεί την ταυτότητά του κρυμμένη πίσω από το κουλτουριάρικο προσωνύμιο «Ο Γάτος του Σρέντιγκερ», φαίνεται να δίνει καρπούς, αφού τον τελευταίο χρόνο, βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση στις λίστες επισκεψιμότητας, μετά το site της ΕΣΟ.

*Δεν θεωρώ πως είναι σωστό να κάνω προτάσεις, καθώς το ιστολόγιο το διαχειρίζεται ένας και μόνο άνθρωπος και όχι μια ολόκληρη συντακτική ομάδα.

Γάτε του Σρέντιγκερ… συνέχισε έτσι!

Βαθμός Σχεδίασης: 3,5

Βαθμός Ενημέρωσης: 4,8

Βαθμός Χρηστικότητας: 3,7

.

3. Greekchess.comNo. 477,583

Το site του Γιώργου Μαστροκούκου πατάει περισσότερο στην ιδιότητα του φόρουμ. Τόσο το ευχάριστο περιβάλλον γραφικών, όσο και η αίσθηση που αποκτά ο επισκέπτης ότι όποια στιγμή και να γράψει κάτι, πάντα υπάρχει κάποιος να του απαντήσει, είναι οι λόγοι που η ιστοσελίδα αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Φυσικά πρέπει να τονιστεί και η βασική λειτουργία της ιστοσελίδας που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση των σκακιστών του εξωτερικού για τις προκηρύξεις τόσο των ελληνικών όσο και των ξένων διοργανώσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η ιστοσελίδα είναι της μορφής .com.

*Προτάσεις: Ακριβώς επειδή το ύφος της σελίδας είναι τέτοιο, θα ήταν καλό να υπάρχουν συγκεκριμένες στήλες στα αγγλικά, που θα έχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις ελληνικές διοργανώσεις, ώστε να είναι πιο ελκυστικές στους σκακιστές του εξωτερικού.

Βαθμός Σχεδίασης: 3,9

Βαθμός Ενημέρωσης: 4,7

Βαθμός Χρηστικότητας: 3,1

.

4. Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού ΑττικήςNo. 659,254

*Οι ιστοσελίδες των ενώσεων και των συλλόγων, δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίζονται με κάθε δυνατή επιείκεια, καθώς είναι προϊόν ανιδιοτελούς διάθεσης και ειλικρινούς αγάπης για το άθλημα. Ο μόνος λόγος που βαθμολογούνται είναι γιατί ανήκουν στο “top10”. Θερμά συγχαρητήρια στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. για την πολύ καλή δουλειά!

Βαθμός Σχεδίασης: 2,9

Βαθμός Ενημέρωσης: 3,4

Βαθμός Χρηστικότητας: 3,6

.

5. Σκακιστική Επικοινωνία Νέου ΗρακλείουNo. 687,413

Η ιστοσελίδα του Γιάννη Γαλάνη αποτελεί ένα αξιόπιστο ενημερωτικό site, με πολύ συχνές ενημερώσεις. Είναι ένας διαδικτυακός τόπος ιδιαίτερα φιλόξενος και ανοιχτός σε κάθε πρόταση. Παρά τη σχεδιαστική της απλότητα, η ιστοσελίδα προτιμάται από πολλούς σκακιστές, ακριβώς επειδή η ενημέρωση που λαμβάνουν από αυτήν είναι έγκαιρη αλλά και έγκυρη.

*Προτάσεις: Καλύτερη ταξινόμηση των ειδήσεων-θεμάτων στα πλαίσια αριστερά και δεξιά από το κορμό της ιστοσελίδας.

Βαθμός Σχεδίασης: 3,2

Βαθμός Ενημέρωσης: 4,5

Βαθμός Χρηστικότητας: 3,8

.

6. Patrachess.grNo. 713,450

*Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Θερμά συγχαρητήρια!

Βαθμός Σχεδίασης: 3,3

Βαθμός Ενημέρωσης: 3,8

Βαθμός Χρηστικότητας: 2,9

.

7. Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομών Θεσσαλονίκης – ΧαλκιδικήςNo. 821,780

*Παρόλο που ο σχεδιασμός υστερεί λιγάκι έναντι των υπολοίπων ιστοσελίδων των σκακιστικών ενώσεων, η γρήγορη και λεπτομερείς ενημέρωση ικανοποιεί απόλυτα τους ενδιαφερόμενους σκακιστές.

Βαθμός Σχεδίασης: 2,5

Βαθμός Ενημέρωσης: 4,3

Βαθμός Χρηστικότητας: 2,2

.

8. Σκακιστικό ΚαλειδοσκόπιοNo. 846,745

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπως άλλωστε φαίνετε και από τη διεύθυνσή του [http://www.rigasfereos.gr] είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Το site του Βύρωνα Τσορμπατζόγλου, αν και κακοσχεδιασμένο, δεν πέφτει ποτέ από το “top10” για ένα και μόνο λόγο. Η ενημέρωση που παρέχει για κάθε σκακιστική διοργάνωση σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι το μοναδικό. Θα έλεγε κανείς πως αν εξαιρεθεί η εμφάνιση, το site αυτό θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν ένα είδος σκακιστικής εφημερίδας από την ίδια την ΕΣΟ.

*Προτάσεις: Καλύτερος σχεδιασμός της σελίδας.

Βαθμός Σχεδίασης: 1,8

Βαθμός Ενημέρωσης: 4,9

Βαθμός Χρηστικότητας: 2,6

.

9. Η Μαύρη ΒασίλισσαNo. 975,757

Ο υπεύθυνος διαχείρισης της σελίδας, Αργύρης Κώτσης, έχει μετατρέψει τον συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο σε μια ιστοσελίδα που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Θα μπορούσε κάλλιστα η σελίδα αυτή να ανήκει σε μια εταιρία κατασκευής σκακιστικού υλικού ηλεκτρονικής μορφής. Η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σοβαρή και το κοινό της σελίδας είναι πλέον σταθερό. Έχει διαφημήσεις αυστηρά σκακιστικού περιεχομένου και στοιχεία όπως η ιδιαίτερα δημοφιλής στήλη του Γιάννη Συμεωνίδη «Ο Δόκτωρ Φρίτζ προτείνει...» κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη.

*Προτάσεις: Σχεδιασμός ενός φόρουμ, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να συμμετέχει περισσότερο.

Βαθμός Σχεδίασης: 4,5

Βαθμός Ενημέρωσης: 4,6

Βαθμός Χρηστικότητας: 4,2

.


10. GreekbaseNo. 1,277,264

Τελευταία, είναι μονάχα στο “top10” η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Η δουλειά του Σωτήρη Δελαβέκουρα, είναι τόσο μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες παροχές των σκακιστικών site (με κοντινότερο παράδειγμα αυτό της ίδιας της ΕΣΟ), που πραγματικά δεν μας αξίζει. Το γεγονός και μόνο ότι ο Σωτήρης δηλώνει πως όποιες παρτίδες και να του στείλουμε, από οποιαδήποτε διοργάνωση, θα τις προσθέσει στη συλλογή του, πρέπει σιγά σιγά να βάλει τις Ενώσεις Σκακιστικών Σωματείων στη διαδικασία αυτή. Να συγκεντρώνουν δηλαδή τις παρτίδες των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου και να τις στέλνουν με ηλεκτρονική μορφή στο http://www.greekbase.gr

*Προτάσεις: Κάθε τόσο είναι καλό, οι επιμέρους βάσης να προστίθενται σε μία συγκεντρωτική βάση, έτσι ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένα είδος informator που θα μπορεί ο καθένας να προμηθεύεται εύκολα από τη σελίδα. Έτσι είναι συγκεντρωμένες μόνο οι βάσεις μέχρι και το 1984.

Βαθμός Σχεδίασης: 3,3

Βαθμός Ενημέρωσης: 5

Βαθμός Χρηστικότητας: 4,2

.

Θα ήθελα να κάνω σαφές, ότι οι παρατηρήσεις που έκανα στις παραπάνω ιστοσελίδες ήταν προσωπικές μου απόψεις και δεν επηρέασαν ούτε στο ελάχιστο τη βαθμολογία των παιδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.