Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Ένα όμορφο πρόβλημα

κείμενο του alkinoos (Μανωλάς Εμμανουήλ)

Από τις σελίδες των περιοδικών που εξέδιδε και των εφημερίδων που δημοσιογραφούσε, ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας φρόντιζε πάντοτε να προωθεί το Καλλιτεχνικό σκάκι και να δίνει περιγραφές και παραδείγματα για τα διάφορα θέματα των προβλημάτων. Τα δημοσιευόμενα προβλήματα ελλήνων και ξένων συνθετών, συνήθως συμμετείχαν σε διαγωνισμούς λύσης.

Στο παρακάτω διάγραμμα υπάρχει ένα βραβευμένο πρόβλημα του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα, στο οποίο τα μαύρα, προσπαθώντας να αποφύγουν το ματ, αυτομπλοκάρουν τα τετράγωνα διαφυγής του βασιλιά τους με έξι τρόπους.


1.Πδ8!
Δημιουργεί μια λευκή μπαταρία και απειλεί 2.Αζ5#
αν 1... Πδ4 2.Ιβγ5#
αν 1... Βδ4 2.Βε2#
αν 1... Ιδ4 2.Πxε3#
αν 1... Πε4 2.Αβ5#
αν 1... Βε4 2.Πδ1#
αν 1... ε4 2.Ιβ2#

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΙΣ 11/05/08 ΣΤΗ ΕΔΕΣΣΑ !!!

Emmanuel Manolas είπε...

Τις καλύτερες ευχές για το ιστολόγιό σας. Φαίνετε ότι έχετε κέφι και το φτιάχνετε όμορφο. Καλή συνέχεια!

Μια παρατήρηση για το πρόβλημα. Το δημοσιεύουμε αναφέροντας τον συνθέτη, τον τόπο και χρόνο δημοσίευσης και το βραβείο που πήρε. (Δημοσιεύοντας παρτίδες, κάνετε κάτι ανάλογο).

Μια γενικότερη παρατήρηση. Όταν δημοσιεύετε κάτι, να αναφέρετε την πηγή. Αν πήρατε το κείμενο από την Βικιπαίδεια ή από το ιστολόγιο τάδε γράψτε το, τουλάχιστον να χαρεί ο αρχικός συντάκτης!

Σας χαιρετώ φιλικά
Μανωλάς Εμμανουήλ

Χρήστος είπε...

Αγαπητέ φίλε alkinoe!

Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σε αυτό, ούτε σε κανένα άλλο από τα blogs που γράφω, να οικειοποιηθώ δημιουργία, δήλωση και γενικότερα πάσης φύσεως πνευματική ιδιοκτησία.

Όπως θα μπορέσεις να παρατηρήσεις εύκολα, κάθε παρτίδα και δήλωση που μεταφέρω, την μεταφέρω αυτούσια και φέρει πάντα το όνομα του γεννήτορα της. Τις περισσότερες φορές, στην αντίστοιχη δημοσίευση, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί στον αρχικό δικτυακό της τόπο με κάποιο παραπεμπτικό (link).
Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα, που τυγχάνει να είναι ένα από τα αγαπημένα μου, δεν προέκυψε από κάποια παρτίδα του Σιαπέρα και γι’ αυτό δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για το πότε δημιουργήθηκε και που πρωτοδημοσιεύτηκε. Έχεις δίκιο αν πιστεύεις πως υπάρχει το ανάλογο δημοσίευμα στην Wikipedia. Το γεγονός ότι δεν το ανέφερα αυτό, είναι γιατί το ίδιο ακριβώς κείμενο έχω βρει και σε άλλες ιστοσελίδες. Δεν ήμουν λοιπόν σε θέση να γνωρίζω, αν αυτός που το μετέφερε στην εγκυκλοπαίδεια, ή κάποιος άλλος είχε τα δικαιώματα του συγκεκριμένου προβλήματος. Άλλωστε ο Σιαπέρας είναι πασίγνωστος σε όλους τους Έλληνες σκακιστές και τα προβλήματά του, έχουν μεταφερθεί λίγο πολύ στις σκακιέρες όλων μας.

Μη σε στενοχωρεί λοιπόν το θέμα αυτό. Δεν θα υπήρχε περίπτωση να εκμεταλλευτώ με τέτοιον τρόπο την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, της οποίας άλλωστε τυγχάνει να είμαι μέλος και μεταφέρω κείμενα σε αυτήν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και το ενδιαφέρον σου.
Αλεξανδρίδης Χρήστος

Emmanuel Manolas είπε...

Θα προσπαθήσω να πω τι είναι σημαντικό στο σχόλιό μου (της 30/05/2008).
Το σημαντικό είναι ότι δεν αναφέρετε την ημερομηνία δημοσίευσης του προβλήματος, το βραβείο και το περιοδικό.
Ανέφερα την Βικιπαίδεια, επειδή εκεί υπάρχει η ανάρτηση που ανέβασα (ως Mmsoft στις 07/06/2006) και λέει για το πρόβλημα [Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, 1ο βραβείο, Sah, Μάρτιος 1949].
Μίλησα για ιστολόγιο (υπονοώντας το δικό μου καλλιτεχνικό σκάκι) όπου ανέβασα ανάρτηση με βιογραφικά στοιχεία του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα (ως Alkinoos στις 25/02/2008) και αναφέρονται επίσης τα απαιτούμενα στοιχεία του προβλήματος.
Δεν είναι θέμα copyright ή εκμετάλλευσης. Έγραψα καθαρά : "αναφέρετε την πηγή για να χαρεί ο αρχικός συντάκτης".
Αναγνωρίζω τα κείμενά μου και χαίρομαι όταν χρησιμοποιούνται αυτούσια. Η πηγή πρέπει να αναφέρεται για να τα διαβάσουν κι άλλοι.
Σας χαιρετώ φιλικά
Μανωλάς Εμμανουήλ

Χρήστος είπε...

Αγαπητέ φίλε alkinoe,

Φαντάζομαι πως έχεις ήδη καταλάβει τις προθέσεις μου και την ευαισθησία μου σε αυτά τα θέματα, καθώς είναι η δεύτερη φορά που σπεύδω να εξηγήσω τα λεγόμενά μου προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
Δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω αν και κατά πόσο είχες ανεβάσει εσύ το κείμενο η απλά το δανείστηκες για το ιστολόγιό σου. Φυσικά τώρα που το γνωρίζω θα το προσθέσω στη δημοσίευση. Ωστόσο το περιοδικό στο οποίο δημοσιεύτηκε ήταν μια πληροφορία που δε θεώρησα πως έπρεπε να αναφέρω, καθώς θα μπορούσε να είχε φιλοξενηθεί έκτοτε σε πολλές ακόμα στήλες περιοδικών και εφημερίδων.
Παρόλα αυτά, χαίρομαι ιδιαίτερα που η μικροπαρεξήγηση αυτή σε ανάγκασε να κάνεις δύο σχόλια στο ιστολόγιό μας.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς
Αλεξανδρίδης Χρήστος

*Στις συνδέσεις του ιστολογίου μας, προστέθηκε το Καλλιτεχνικό Σκάκι.

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.