Στις 21 Απριλίου του 2008 ο γενικός γραμματέας της Σκακιστική Ομοσπονδίας της Μολδαβίας Feodor Skripchenko και η επιμελήτρια της επίσημης ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας GM Elena Pyrtsak, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ακαδημίας επιστημών της Μολδαβίας Georgy Duka. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν αναλυτικά το θέμα εισαγωγής του σκακιού στην γενική εκπαίδευση της χώρας. Ο κ. Duka εξέφρασε τη γνώμη, πως η εισαγωγή του σκακιού στην εκπαίδευση και ειδικά στο στάδιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχει θετικά επακόλουθα στις επόμενες γενιές της Μολδαβίας.
Ο Πρόεδρος της ακαδημίας υπογράμμισε πως το σκάκι συμπεριλαμβάνετε ήδη στο εκπαιδευτικό σύστημα πολλών χωρών του κόσμου και βάσει μελετών που έχουν γίνει κατά καιρούς έχει αποδειχθεί, πως τα παιδιά που παίζουν σκάκι βελτιώνουν κατά πολύ τις επιδόσεις τους στα μαθήματά τους. Ο κ. Duka τόνισε πως το σκάκι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια λογική και αναλυτική σκέψη και τους δίνει την αυτοπεποίθηση να βασίζονται στις δικές τους αποφάσεις.
Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή τους, ο Feodor Skripchenko χάρισε στη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Επιστημών τέσσερα βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος: "Elmira conquers chess Olympus", "Chess style of Elmira", "Chess pride of Moldova" και "For you, parents".
Ο Feodor Skriptchenko υποσχέθηκε στον πρύτανη του διεθνούς πανεπιστημίου της Μολδαβίας κ.Galbin που έχει τον τίτλο του CM (υποψήφιου μαιτρ της FIDE), να τον κρατάει ενήμερο για την εξέλιξη του φοιτητικού τουρνουά και πως θα κάνει το παν για να τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα των αγώνων.
Συμπέρασμα της παραπάνω συνάντησης πρέπει να είναι ένα και μοναδικό. Η Ελλάδα, χώρα που κάποτε αποτελούσε πολιτισμικό και ιδεολογικό πρότυπο για όλη την Ευρώπη, παραμένει βαθιά νυχτωμένη σε νέες εκπαιδευτικές διαδικασίες και γελοιοποιείτε διεθνώς, όταν δια στόματος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αρνείται ακόμα και να αναγνωρίσει το σκάκι σαν άθλημα [Δείτε σχετικό δημοσίευμα]. Θα ήταν πραγματικά δυσάρεστο για όλους τους σκακιστές, να φτάσουμε σε σημείο να αναγνωρίσουμε το σκάκι ως άθλημα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να το βάλουμε στα σχολεία, μονάχα όταν έχει κάνει κάτι ανάλογο και η «τελευταία» τριτοκοσμική χώρα.
1 σχόλιο:
Συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο blog και για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή του. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό που έχετε ανθρώπους όπως ο Γρίβας και ο Βραγοτέρης που σας βοηθάνε. Εύχομαι το καλύτερο!
Δημοσίευση σχολίου