Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ





Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, μιας αν από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας μας, που το όνομά της είναι άμεσα συνυφασμένο με τον πολιτισμό. Με αφορμή τη συγκεκριμένη θλιβερή επέτειο θεώρησα καλό να αναφερθώ στο περιβόητο Πρόγραμμα ‘ΜΕΛΙΝΑ’.

Το Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ για το ΣΚΑΚΙ:

Επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη, ξεκίνησε η δημιουργία ενός προγράμματος ιδιαίτερα καινοτόμου (με την συνεργασία του υπουργείου πολιτισμού και του υπουργείου παιδείας), σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές του δημοτικού πέρα από τα συνηθισμένα τους μαθήματα, θα έκαναν και μαθήματα πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα που ονομάστηκε ΜΕΛΙΝΑ, ξεκίνησε το 95-96 και σε αυτό συμμετείχαν 40 δημοτικά από όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και το αμέσως επόμενο έτος τα σχολεία διπλασιάστηκαν. Φυσικά, τα σχολεία που αιτήθηκαν να μπούνε στο πρόγραμμα, ήταν πολύ περισσότερα και για το λόγο αυτό τα κριτήρια για την επιλογή των δημοτικών ήταν κυρίως γεωγραφικά (ένα σχολείο σε κάθε νομό και τρία σε κάποια μεγάλα αστικά κέντρα).

Το πρόγραμμα αυτό, ήταν ιδανικό για την ανάπτυξη του σκακιού μέσα στο σχολείο, αφού δεν υπήρχε καταλληλότερο αντικείμενο που να συνδέει τόσο πολύ, τον πολιτισμό με την μάθηση.

Διαβάστε ΕΔΩ από το αρχείο του CHESS.GR τι έγραψε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Κώστας Γιουβαντσούδης. (Ανοίξτε το συγκεκριμένο link με internet explorer.)

Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο της Μελίνας, για έναν ανεξήγητο λόγο (διακοπή της Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης) το πρόγραμμα σταμάτησε, αφήνοντας όλους όσους έβλεπαν μέσα από αυτό μια γενικότερη άνοδο του σκακιού στην Ελλάδα, με την ελπίδα.


*Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν μάθαινα περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα…

…αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα, ας μας βγάλει από το σκοτάδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε email στον blogger!

SNAPIT screen capture

SNAPIT screen capture
Digeus software - Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.